Pro některé je to formalita, pro jiné zábava, a jiné to nebaví. Řeč je o každoročním předsezónním focení před startem Gambrinus ligy.

Fotbalisté FK Mladá Boleslav si jej odbyli včera a de facto na něm představili nové dresy, s nimiž půjdou do ligových bojů. Po roce přichází návrat ke světle modrým pruhům proložených bílými á la Argentina. Novinkou pak jsou tmavě modré lemy na rukávech a kolem krku. Brankáři Šeda a Hankić pak na focení dorazili v ohnivých gólmanských dresech. Značka zůstává stejná – a sice Nike.

Dozvuky loňské sezony byly patrné i na focení před ročníkem novým. K vidění totiž bylo několik párů berlí. Bohužel do stavu zraněných kolen přibyl jeden novic – mladý stoper Hůlka má podezření na poranění křížových vazů z tréninku. Skončí tohle někdy?

Ale zpět k focení. Hráče čekalo po dopoledním tréninku. Z kabiny se do poměrně chladného počasí vytrousili pohromadě. I s novými tvářemi. Nechyběli ani noví hráči, které na hřišti prozradila čísla dresů – 23 Jakub Diviš, 22 Antonín Rosa, 4 Tomáš Fabián, 30 Daniel Geissler, 28 Lukáš Hůlka, 6 David Štípek, 24 Jiří Štajner a konečně 26 Stanislav Klobása.

Nechybělo ani vedení klubu. Všem jeho členům poté prezident Josef Dufek zkontroloval uzly na kravatách a ještě je některým poopravil, aby vše bylo v naprostém pořádku.

„Dohodněte se, zda chcete mít dresy venku nebo zastrčené," hlásí fotogram Bohumil Rosenkranz. „My je budeme mít rozhodně venku!" říká rezolutně za realizační tým kouč Ladislav Minář. „Proč asi?" reaguje s vypovídajícím pohledem na bříško na nejapný dotaz brankáře Miroslava Millera.

Ještě doladit účesy a může se jít na to. Někteří, jako třeba Petr Johana nebo Radek Dosoudil, pravda účes trápit nemusí.

Po společném snímku ještě následovalo jednotlivé focení. David Štípek při něm prokázal, že by se s přehledem uživil i jako brankář, neboť padající externí blesk na stojanu dokázal po závanu větru chytit z bravurou.

Ostatní při focení dokázali, že by se uživili i jako modelové. Snad jim to půjde stejně dobře i na hřišti.