Fotbalisté z města cukru za sebou mají polovinu své druhé sezony ve třetí české nejvyšší soutěži. V osmnáctičlenném startovním poli jim po podzimu patří dvanáctá příčka, když získali ze sedmnácti zápasů 26 bodů. Do lepší poloviny tabulky jim ale chybí pouhé dva body. Přesto se musí ohlížet i za sebe. „Bohužel zatím nikdo neví, kolik bude sestupovat týmů. My jsme v takovém podivném pásmu, kde nemáme ani úplný klid, ale zatím ani vyloženě strach," říká kouč FK Dobrovice Petr Hejno.

Jak jste vlastně spokojený s dvanáctým místem po podzimu?
Na šesté místo ztrácíme jeden vyhraný zápas, tedy tři body. Ale jak jsem říkal – pokud budeme počítat tu variantu, že by sestupovaly čtyři týmy, tak na Benešov máme náskok osmi bodů. Z tohoto pohledu jsme v nějakém klidném středu, ale pořád je to takový klid se zdviženým prstem. Důležité tedy je, aby se nesnižoval počet týmů na šestnáct, jak se o tom také mluvilo. To by pak při možném sestupu dvou českých týmů z druhé ligy mohlo jít z ČFL až šest celků, což je třetina soutěže. To už by byl pořádný masakr.

A když porovnáte loňský nováčkovský podzim s tím letošním?
Letošní ročník je kvalitnější. Třeba hradecká Olympie má velmi dobrý tým. Naopak další nováček z Hořovicka před sezonou moc neposílil a ten skok je prostě znát. Táborskému áčku se nedaří, tak se to odráží i na výkonech béčka. Ale i přesto se soutěž celkově zkvalitnila.

Co tedy Dobrovici chybělo, aby byla v tabulce ještě výše?
Chyběla nám větší herní pohoda. To zapříčinil i fakt, že jsme vlastně deset kol měli zraněných pět hráčů ze základního kádru. A také nám chyběly body, které jsme prostě uhrát měli. To zavinilo velké množství neproměněných gólových šancí a naopak jsme dostávali branky snad z každé soupeřovi šance.

Přesto máte na druhém místě tabulky střelců Marka Volfa…
U něj je obrovskou předností zakončení. Ale on kdyby proměnil alespoň třetinu šancí, které má, tak by měl místo dvanácti gólů třeba dvacet.

Jak zapadly do kádru letní posily?
Jednoznačně nejlépe zapadl Tomáš Valenta. Brankář Martin Slavík nám hodně pomohl svými zkušenostmi. Přínosem byli také Hůrka, Skuhravý a Tvaroha. Dobře hrál i Schubert, než si poranil koleno. Ale to střílím všechno z hlavy a nerad bych na někoho zapomněl.

A co zimní změny, chystáte něco?
Samozřejmě nějaká jména mám v hlavě, ale ta vám teď říct nemůžu. Pravdou je, že někdo také odejde a hlavně na jejich místa musíme sehnat náhradu. A každý trenér chce, aby náhrada byla stejně dobrá nebo ještě kvalitnější.

Můžete alespoň prozradit, kdo skončí?
Jediné jméno, které vám řeknu je Honza Boček, se kterým jsem už mluvil a jsme spolu domluvení. O ostatních budeme vědět až po zahájení přípravy.