Jak je patrné z předešlých řádků, výkony ani výsledky mužstva za koncem Karla Zajace zřejmě nejsou. Na dotaz Deníku po překvapivé zprávě to potvrdil i předseda klubového výboru. „Pan Zajac je jako člověk perfektní, pro naše hráče až takový moc hodný. Oni potřebují někoho, kdo jim bude dávat více do těla," snažil se šéf oddílu Jiří Zamazal objasnit, proč trenér, který s mužstvem loni vykopal I. B třídu, už u případného dalšího vysněného postupu na jaře nebude. „Výsledky měl perfektní, což je vidět i v tabulce, i když náskok samozřejmě ještě není takový, jaký by byl potřeba, protože zápasů je před námi ještě spousta," poznamenal Jiří Zamazal.

Naznačil přitom, že v klubu už mají za kouče dojíždějícího rok a půl z deset kilometrů vzdálených Jiren náhradu. Konkrétní jméno ovšem prozradit ještě odmítl. „Jednali jsme s místním trenérem, který pochází z Brandýsa a má zájem. Jmenovat ho nebudu. Zatím nemáme nic," dodal Zamazal s tím, že jasno by mělo být v co nejbližší době, nejpozději do startu zimní přípravy.

Samotný trenér Karel Zajac bere celou záležitost tak, že jde o rozhodnutí vedení klubu. I když ho odvolání překvapilo, tak tragédii z toho rozhodně nedělá. „Beru to tak, že jsme se dostali na vrchol a chtějí nějakou změnu. Je to jejich rozhodnutí. Domluvili jsme se v klidu jako kamarádi," řekl bez emocí. Konkrétní důvody se prý ale od „výborů" ani on nedozvěděl. „V podstatě se k tomu nevyjádřili. Co jsem vyrozuměl, tak změnu chtějí nejspíš hráči."

Že by na ně byl „měkký", nebo příliš kamarádský, si nemyslí. „Jsem v tomto normální, dříve jsem býval divočejší. Chci, aby to fungovalo, a myslím, že tomu tak bylo. Podmínky jsou na této úrovni specifické, ne jako ve vyšší soutěži. Tady když budou dva hráči zlobit a zakřičíte na ně, tak už nepřijdou, chytí se další čtyři a můžete hrát sám. V kádru máte třináct čtrnáct lidí, hráči chodí do práce, mají své zájmy. Je nutné s nimi více komunikovat."

Na Brandýs si podle svých slov uchová příjemné vzpomínky. O jiné trenérské štaci zatím nepřemýšlí. „Jsem pracovně dostatečně vytížený. V klidu si odpočinu a projdu se, jak se říká, po památkách."